top of page
Søg
  • Forfatters billedeMarie Ostermann

Kan parterapi hjælpe? 5 gode eksempler på hvad parterapi kan gøre for jer.


Er du i tvivl om, du og din partner skal gå i parterapi, så læs med her!


Kan parterapi hjælp?
  • I går i ring i jeres konflikter og har brug for en tredje part til at sætte rammen for jeres kommunikation Bryd det negative konfliktmønster, og vend jeres samtaler til konstruktive og emotionelle dialoger, hvor I kommer klogere videre med god kontakt og bedre stemning.

Hvis I længe har kørt rundt i de samme konflikter og ikke formår selv at komme ud af dem, er det en stor hjælp, at en uddannet og kompetent parterapeut hjælper jer ved at styre samtalen, så I begge kommer til orde og ikke går i ring i de samme konfliktmønstre igen og igen. Spørg dig selv om risikoen for at miste hinanden opvejer den risiko det er, at søge den rigtige hjælp?

Hvis du og din partner er forbeholdne overfor at lukke en 3. part i det meste personlige og intime, skal I vide, at det er helt normalt. For mig som parterapeut er den vigtigste første opgave at gøre jer trygge ved situationen. Det er min opgave at skabe et rum, som er præget af så meget tryghed og tillid som muligt, for at I kan få modet til at åbne op og modtage den hjælp, I har brug for.

  • I har begge alt for længe længtes efter at blive hørt og forstået. Få hjælp sådan, at I begge kan mærke, at I bliver lyttet til, og at det, I siger, bliver anerkendt.

"Jeg kan godt høre det, hun siger, men…." Efterfulgt af en forsvarstale eller modangreb.

Sådan kan det ofte lyde i begyndelsen af et forløb med et par. Det er helt umuligt at lytte for andet end at kunne svar/forsvare sig eller gå til modangreb. Det er en stor hjælp, når jeg til at begynde med lytter og viser forståelse for både dig og din partner. Du vil opleve en lettelse over endelig at blive hørt og føle dig forstået. Næste skridt i terapien er, at jeg hjælper jer til at lytte og høre hinanden og det er lettere, når der allerede er én i rummet, som I føler sig forstået af. Det gør vi ved at "besøge" jeres virkeligheder en ad gangen. Jo mere i hver især føler jer lyttet til og forstået ud fra jeres udgangspunkt, jo mere er det muligt for jer at lytte uden forsvar eller angreb. Der kommer ro på jeres kommunikation, og I begynder at høre hinanden.

  • Bryd de trivielle konflikter om opvasken og bliv klogere på, hvad konflikterne dybest set handler om, så I kan begynde at kommunikere bedre med færre fastlåste konflikter.

Jeg vil begynde med et eksempel: "Jeg føler mig alene med det hele" sådan siger Ditte igen og igen til sin mand Mikkel efter konflikter, som har haft udspring i noget så trivielt og trættende som "Nu har jeg igen taget mig af både indkøb, tøjvask og rengøring". Mikkel svarer: " Ej det er ikke rimeligt. Jeg tog mig jo af…." og sådan fortsætter de med anklager og forsvar. I parterapien undersøger vi, hvad konflikter mellem jer dybest set handler om. I eksemplet her viser det sig, at Dittes følelse af at være alene om de huslige opgaver bunder i en dyb ensomhed og følelse af at stå alene med ansvaret for deres søn dengang, han var helt lille og nyfødt. Situationen var opstået, fordi Mikkel var meget fraværende, da han netop havde startet nyt firma og var alt for stresset til at forstå og sympatisere med Dittes situation. På overfladen havde hun jo styr på al det med baby og sørgede for familien, set fra hans perspektiv. Ved at hjælpe jer med at se bag om jeres konflikter og finde deres egentlige udspring, som kan ligge langt tilbage, kan I få hjælp til at bearbejde gamle sår og bløde op for nutidens konflikter.

  • Få "ryddet op" mellem jer. I parterapi kan I reparere på de sårbare perioder, I har været igennem og vende ubevidst adfærd til bevidst, så I kan puste liv i eller genfinde de varme følelser for hinanden og genoptage nærhed og intimitet.

I parterapi opstår der ofte behov for at få "ryddet op". I Ditte og Mikkels tilfælde, blev det endeligt muligt for dem at se den første tid som forældre fra hver deres perspektiv. Ditte fik en følelse af, at Mikkel endelig forstod hende og anerkendte, hvor alene hun følte sig dengang, og hvor meget hun havde haft brug for ham. Det betød, at Ditte meget nemmere kunne arbejde med ikke at udtrykke bitterhed over være alene med opvasken, men i stedet være bevidst om, at hun længtes efter at mærke følelsesmæssig kontakt til Mikkel og mærke, at han samarbejder med hende og ønsker at hjælpe hende. Hun forstod, at han ikke var fraværende dengang af ond vilje, men fordi han var meget presset og stresset. Mikkel kunne slippe sin forsvarsposition, da han endelig følte sig forstået og hørt af Ditte, og de kunne mødes i sårbarheden omkring, at de var "på den" dengang, de blev forældre og arbejdspresset var stort. Mikkel fik mulighed for at se bag om Dittes spydige kommentarer og lytte og forstå den dybe smerte og følelse af ensomhed, som de udsprang af, og hun kunne se bag om hans forsvarstaler og se en mand, som gjorde sit bedste.

Er du bevidst om, hvad der ligger bag din og din partners dårlige kommunikation? Vid, at det kan blive selvforstærkende, når den negative kommunikation går i ring, og at det kan føre til følelser af manglende tillid, afmagt, afstand og ensomhed, som i sidst ende kan føre til et brud. Et brud som måske kunne have været undgået, hvis I havde fået hjælp i parterapi i tide.

  • God parterapi hos en kompetent, seriøs parterapeut med personlig varme virker!

Du skal vide at langt de fleste par i min klinik oplever fremgang i stemning og kommunikation efter 2-3 sessioner - i flere tilfælde allerede efter første samt. Derefter skal der være tid til at integrere alt det nye udenfor terapirummet, men med jævnlige samtaler, så I kan samle op og fordybe jer i arbejdet mellem jer. Jeg trækker på flere uddannelser indenfor par- og familieterapi blandt andet fra det kompetente Dansk Familieterapeutisk Institut og fra Emotionsfokuseret parterapi, som er en forskningsbaseret parterapeutisk metode med gode resultater. For mig går god kontakt og det ligeværdige møde med jer dog altid forud for metoden. Det giver det bedste arbejdsklima for, at I med min hjælp kan skabe positiv forandring i jeres parforhold.


I parterapi skabes forandring over tid. Det er en proces at skulle lære at kommunikere kærligt. Når I beslutter jer for at gå i parterapi, kan I tænke det sådan, at I trækker i træningstøjet og går i træningslejr med hinanden. Der er ikke et quick fix. På sigt er det meningen, at parterapi bliver hjælp til selvhjælp for jer. Parterapi går ud på, at I på sigt med teamånd kan agere hjælpere, når det brænder på og alle de gamle mønstre går gang imellem jer, sådan at I på egen hånd kan genfinde den gode kommunikation og kontakt.

Jeg håber at de 5 eksempler, jeg beskriver her, har givet et indblik i, hvad parterapi er, og hvordan det kan hjælpe jer.


Har I spørgsmål til opstart af parterapi hos mig eller har I fået mod på at bestille en tid, så kontakt mig på +45 302244 eller via kontakt@marieostermann.dkSeneste blogindlæg

Se alle

Taler du din partners kærlighedssprog?

Hvordan viser du din partner kærlighed og omsorg? Giver du komplimenter som ”du ser dejlig ud”, eller er knus, kram og kys dit foretrukne kærlighedssprog? En del par som kommer hos mig i parterapi, gø

Comments


bottom of page